Lifestyle

Whoehoew! 1 jaar gestopt!

april 15, 2016

choco sigaret
Chocolade sigaretjes zijn altijd lekker… Kinderen leren snel..

Gisteren was een toffe mijlpaal!!!
Want Gerwin en ik zijn nu 1 jaar gestopt met roken! Ik heb in totaal 1o jaar gerookt.
Vandaag wil ik je vertellen wat mij die keuze voor moois heeft gebracht.

14 april 2015 om 23:00 was ik er helemaal klaar voor en ook klaar mee.
‘Nog 3 trekjes en dan is mijn laatste sigaret op. Dit is echt mijn allerlaatste, dan ben ik eindelijk een niet-roker!!’
Die laatste trekjes rook, brandde vies op mijn tong en in mijn longen. Een flinke hoestbui kon ik niet onderdrukken en ik was eigenlijk erg blij dat ik mijn sigaret kon uitdrukken. De laatste dagen richting het stoppen, smaakte de sigaretten toch al niet meer zo lekker als anders.
Ook deden ze me herinneren aan mijn eerdere stoppogingen. Zeker niet fijn, omdat die pogingen allemaal waren mislukt.
Dat maakte me wel een beetje onzeker..
Zou dit boek me echt goed genoeg hebben geholpen? Al die enge plaatjes en uitspraken hebben me ook niet geholpen…
Toch voelde het deze keer anders. Ik had voor de tweede keer het boek van Allen Carr gelezen en ik was ervan overtuigd dat het deze keer wél goed zou gaan! Waarom weet ik niet.
Nu las ik dingen in het boek waarvan ik dacht ‘stond dat er de eerste keer ook in?!’.
Ik heb geen datum gepland om te stoppen. Toen ik de laatste bladzijde uit had, zat er nog 1 sigaret in mijn pakje. Misschien ben ik toch onbewust zuiniger met mijn laatste paar sigaretten geweest.

Als de rook om je hoofd is verdwenen

De volgende dag werd ik wakker met een vaag, maar fijn euforisch gevoel.
Volgens Allen Carr is het het beste om een ander ochtendritme te gaan maken.
Dat is nog verrekte lastig ook! Wat moet je toch doen, al die tijd?!
Het gekke is dat het dan lijkt of je uren aan het roken hebt verkwist. En.. eigenlijk is dat ook zo.. Ik was gemiddeld 2 tot 3 uur (!) per dag kwijt aan het roken.
Niet dat ik pakken per dag rookte, maar je steekt het meeste een sigaret op bij de koffie, ochtend en avond rituelen zoals voor het naar bed gaan. En als het gezellig is, maakt dat ene sigaretje extra niet uit.
De eerste verandering wat ik maakte was dat ik me meteen ging aankleden en opmaken in plaats van direct naar het koffiezet apparaat hollen en buiten een peukie opsteken.
Make-up was al lang niet meer op mijn snuit te vinden. Daar nam ik geen tijd meer voor.
Nu hoefde ik me niet meer naar buiten te haasten maar kon ik heerlijk op de bank mijn bakkie koffie opdrinken.
Ik was eerst bang dat ik, net als de vorige keren, niet goed wist wat ik moest doen en dat ik alleen maar de hele dag aan die sigaretten kon denken. Gelukkig ging dit zonder slag of stoot. Ik wist dat het ‘verlangen’ naar een sigaret maar een moment duurt omdat je lichaam vraagt om de nicotine die je niet meer geeft. Ook ben ik niet extra gaan snoepen op die momenten en zo ben ik geen kilo aangekomen! Nu, naar een jaar zit er echt wel iets gewicht bij aan hoor. Maar ik mag niet klagen, alles smaakt nu gewoon tien keer zo lekker, zonder sigaret! Nu kan ik overal weer ECHT van genieten en dat voelt goed.
Bij elke stoppen met roken methode (behalve die van Allen Carr) word geadviseerd om uit de buurt van rokers te blijven. Ook is het beter om niet in de buurt te komen van plekken waar je eerder zelf rookte, om maar niet aan je oude, slechte gewoonte te worden herinnerd.
Nou, dat betekend dan dat je moet stoppen met werken, je vrienden de rug toekeren, je huis verkopen of misschien nog beter; ga emigreren!

Elke keer als de gedachte aan een sigaret naar boven kwam, zei ik tegen mezelf  ‘dat hoef ik niet meer, dat heeft mijn lijf niet meer nodig’.
En meestal kwam er dan een rondedansje achter aan! Haha. Ik was echt zo blij en trots op mezelf.
Het was best apart, het deed me niets als er iemand in de buurt rookte en er roken best wat mensen in mijn omgeving. Ik vond het zelfs erg gaan stinken. Was ik nu zomaar genezen van deze verslaving? Had ik mezelf nu eindelijk weer de goede kant op gehersenspoeld?! Want ik weet dat ik mezelf voor de gek hield, als ik zei dat ik die sigaretten echt nodig had.
Mijn lichaam heeft geen gif nodig. En al helemaal geen asfaltweg door mijn longen!

allen carr stoppen met roken

Wat het me heeft opgeleverd

Lichamelijk ben ik er natuurlijk enorm op vooruit gegaan, iedereen weet eigenlijk wel wat roken met je lichaam doet. Mijn longen, neus en smaakpapillen hebben een flinke upgrade gehad! Onze Financiële status ook. Haha.
Naast deze vooruitgang, is er nog veel meer positief geworden.
Want deze opsomming hieronder is het meest toffe wat het stoppen met roken me heeft opgeleverd!

 • Een gelukkig kind!
  Ja, dat lees je goed. Hij vond het enorm stinken en is heel trots op ons dat we zijn gestopt. Al snapt hij nog niet wat het precies inhoud, toch voelt het fijn. Ook is hij blij met de extra aandacht die hij nu krijgt, eerder zeiden dat we geen tijd voor hem hadden omdat we weer moesten roken.
 • Meer concentratie, omdat ik niet om de 2 uur naar buiten moet voor een sigaret.
  Dit bewijst dat roken je niet geconcentreerd maakt, maar juist afleid van je werk omdat je jezelf dan weer buiten vind met een sigaret.
 • Meer zelfvertrouwen, waardoor ik mijn mening meer durf te uitten.
  Ik heb geen sigaret meer nodig om een telefoontje te plegen en ook lijk ik niet zelfverzekerder met een sigaret tussen mijn vingers.
 • Ik slaap nu rustiger en heb een beter slaapritme. Ik heb geen nare of gekke dromen meer en ook word ik niet meer zwetend wakker.
  Ja, dat laatste komt door de sigaret! Ik ga nu eerder naar bed en kan langer in bed blijven liggen omdat ik geen sigaret meer nodig heb.
 • Meer leuke hobby’s opgepakt en veel meer tijd hiervoor.
  Op het creatieve vlak heb ik mezelf helemaal weer herontdekt. Daar had ik als roker geen tijd en geen zin aan.
 • Veel positiever ingesteld.
  Ik zit niet meer vast aan een verslaving en voel me echt bevrijd.
 • Minder schaamte.
  Ik stonk altijd naar rook, dat wist ik. Als bijvoorbeeld een kind van club dat tegen mij zei, dan schaamde ik me er voor. Als er nu iemand voorbij loopt die heeft gerookt, ben ik zo blij dat ik niet meer zo stink!
 • Minder stress.
  Ik hoef geen uitvluchten voor een rookpauze meer te vinden. Geen stress als ik mijn pakje peuken kwijt ben of dat het op is.
 • Meer doorzettingsvermogen.
  Omdat ik nu niet eerst een sigaret aan ‘moet’ steken voordat ik iets aanpak.
 • Trots op mezelf.
  Het voelt nog steeds mega fijn dat ik er vanaf ben! Na de zoveelste stoppoging is het me toch gelukt en het voelt echt alsof ik vrij ben.
 • Ik sta meer open voor veranderingen en nieuwe avonturen.
  De sigaret maakte mij alleen maar klein en ik verschool me er graag achter. Nu durf ik meer open te staan voor nieuwe dingen, al vind ik het soms nog wel rete spannend!

 

Zo, dat is een flink verhaal geworden! Nog even wat laatste attentie puntjes:

 • Ik ben niet een sponsor van Allen Carr, zijn boek heeft mij alleen mega goed geholpen! Ik hoop gewoon dat het meer mensen mag helpen.
 • Ik hoop dat de rokende lezers onder jullie ook gaan nadenken over stoppen. Het brengt je zo veel moois in je leven!!!
 • Heb je nog vragen over hoe ik ben gestopt of over iets anders uit deze blog? Stuur me dat een mailtje, ik wil je graag helpen of er gewoon gezellig over babbelen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply