Gezondheid Lifestyle

Eindelijk genezen na 20 jaar buikpijn?! – Histamine

januari 21, 2018
Histamine intolerantie

Het heeft me flink wat uren zoeken op internet en zeuren bij de huisarts gekost, maar nu weet ik eindelijk dat mijn buikklachten kwamen door een histamine intolerantie. Heb jij ook last van vage buikklachten maar geen gehoor bij de arts? Lees dan snel verder. Wie weet herken je jezelf er in en heb je er iets aan.

Slechte eter

Toen ik nog een Mini-Mij was, at ik heel slecht. Mijn dieet bestond uit boterhammen met hagelslag of chocopasta en aardappels met een kleine selectie van groente. Vlees at ik ook weinig. Vis al helemaal niet. Daarnaast lustte ik wel elke vorm van snoep en chocolade! Mijn ouders bromden dikwijls op me omdat ik zo weinig at of omdat ik mijn bord niet leeg at. Ze waren bezorgd om mijn gezondheid. Omdat ik genoeg energie had, stopten mijn ouders er uiteindelijk mee om me te forceren iets op te eten. Dat werkte namelijk averechts. Als ze boos op me werden, kneep mijn keel alleen maar samen en kon er helemaal niets meer doorheen. Elke keer als ik iets niet lustte of het niet op kreeg, legde ze zich er bij neer en gaven me eventueel iets anders te eten.

Zorgen om mijn lengte en gewicht

In de eerste klas van het voortgezet onderwijs, ik was toen twaalf jaar, kreeg ik van de school arts te horen dat ik te klein en te ligt voor mijn leeftijd was. Het was zorgelijk. We kregen een doorverwijzing naar het ziekenhuis voor een Argininetest (hormoonbehandeling). Er werd via een infuus, groeihormonen in mijn arm toegediend. Wij vonden dit vooral maf. Mijn ouders zijn niet lang en mijn opa’s en oma’s al helemaal niet. Waarom zou ik dan langer moeten worden? Maar omdat de arts er op bleef hameren dat ik zonder de argininetest echt te klein zou blijven, zeg maar rond de 1,55 meter, zijn we toch gegaan.

Ben ik uiteindelijk twee meter geworden? Nou, bijna! 1,61 meter om precies te zijn. Naar mijn mening heeft het toen niets opgeleverd. Wel begon ik daarna meer en gevarieerder te eten en niet veel later kwamen er ook steeds meer buikklachten. Eerst realiseerde ik me dat niet. In die tijd ging het niet echt lekker op school, had stress en dacht dat ik daardoor vaker buikkrampen en diarree kreeg. Dat ik ook een keer flauw viel en ging hyperventileren, wijte ik daar ook aan. Of die keer dat mijn hele mond en tong opzwol.
Ik was veertien toen ik netelroos kreeg. M’n benen, armen en hoofd zwollen op en het jeukte als een gek. Ook was ik steeds vaker winderig en had ik last van een opgezette buik. Nooit hebben we gedacht aan een connectie met voedsel.

Het is psychische…

Toen ik vijftien was ging ik voor de zoveelste keer naar de huisarts voor allergietesten. Daar kwam niets uit. De huisarts zei dat het waarschijnlijk psychische was omdat er niets aparts in mijn bloed te vinden was. Ik werd elke keer kerngezond verklaard. Dat is heerlijk om te horen, maar als je je niet zo voelt dan denk je toch dat er iets mis is. Ik dacht op een gegeven moment zelf ook dat het psychische was.

Het bleef echter niet bij buikpijn. Ook had ik last van:

 • zere nek en spierpijn in mijn hele rug
 • gevoelige huid. Krabben op mijn rug was zeer pijnlijk
 • vaak griep of verkouden
 • vaak hoofdpijn en soms een rare tinteling op mijn hoofdhuid
 • weinig energie
 • emotioneel en angstig
 • altijd koud
 • een-dags blaren. Waarschijnlijk een allergische reactie die na een paar uur weer weg is
 • eczeem
 • warmte blaren. Als ik te lang in de zon zit, krijg ik veel kleine blaren en het jeukt erg
 • heel warm of zweterig wakker worden
 • rommel darmen, het voelt alsof er iets door mijn darmen loopt (voelt bijna hetzelfde alsof er een baby in je buik trappelt)
 • zeurende buikpijn/buikkrampen
 • benauwd en duizelig (met vlagen)

Op mijn twintigste had ik een darmontsteking. Ongeveer vijf jaar geleden ben ik naar het ziekenhuis geweest om een maag-darm onderzoek te laten doen, ik was toen zesentwintig. Er werd toen een biopt uit mijn darm genomen. Het zag er allemaal prima uit. Toch hield ik buikklachten. Het werd zelfs genant. Altijd winderig zijn is echt geen pretje. Dat ging te pas en te onpas. Als kers op de taart kreeg ik twee jaar geleden een burn-out.

Nu wil ik van mijn buikklachten af!

In december 2017 heb ik de stoute schoenen aangetrokken en weer een afspraak gemaakt met de huisarts. Ik wist van mezelf dat het niet psychisch was en dat er wel wat in mijn buik gebeurde wat niet hoorde. Er moest iets zijn. Gelukkig was onze eigen huisarts er niet en had ik een ander. Zij was heel begripvol. De termen prikkelbare darm syndroom (PDS) en histamine intolerantie vielen. Zelf had ik door de jaren heen al heel wat onderzoek gedaan naar deze termen en ook was ik veel bezig met diëten. Van rauw veganistisch, fruitarier tot vegetarisch en lactosevrij, ik heb alles uitgeprobeerd. Meestal hielp het wel iets, maar dat was voor korte tijd. Dan was ik weer bij af.

Een doorverwijzing naar de diëtiste volgde. Zij heeft met mij gekeken naar de symptomen van histamine en PDS. Histamine ‘paste’ het beste bij mijn symptomen en daar gingen we mee aan de slag. Ik kreeg een lijst met ingrediënten waar ik voor moest oppassen, omdat die voor mij moeilijker te verteren zijn. Nu zijn we drie weken verder en ik voel me veel beter! Ieder lijf is weer anders en reageert op andere producten. In bijvoorbeeld tomaten zit een heel hoog histamine gehalte, maar daar reageer ik niet op. Wel reageer ik op chocolade, eieren, avocado, kiwi, aardbei, ananas en heftig gekruide en pittige voeding. Nu kruiden we zelf het vlees, zodat ik precies weet wat en hoeveel er op zit. Appeltje eitje! Maar dan niet zoveel ei.. Daar krijg ik een opgeblazen buik van.

Maar wat is Histamine?

Histamine is een chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid, neus, keel en longen. Histamine helpt bij het reguleren van de fysiologische functie in de darmen, helpt ons om onze slaap goed te regelen en helpt bij onze seksuele respons.

Op deze manier hoop ik toch mensen te kunnen helpen die dezelfde klachten hebben en net als mij van het kastje naar de muur worden gestuurd.
Wil je meer weten over histamine, kijk dan eens op de website van optimale gezondheid of histamine vrij Nederland. Hier staat heel goed uitgelegd wat histamine precies inhoudt en welke voeding je wel kan eten of beter kan laten liggen. Dan geldt nog wel dat je je eigen grens moet zoeken. Ga testen wat jij wel en niet kan eten. Ik hield bijvoorbeeld een eetdagboekje bij. Dat geeft licht op de zaak! Zo kan je voeding gaan elimineren waar jouw buik niet blij van word. Wil je zeker weten dat je wel genoeg vitamines en vezels binnenkrijgt? Dan is een voedingsapp misschien nog iets voor jou.

Ken jij iemand of ben jij iemand met deze klachten? Dan hoop ik dat ik je door deze blog heb kunnen helpen. Voor vragen sta ik natuurlijk altijd open.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Carla maart 23, 2018 at 7:18 pm

  Leuk beschreven gerinda!
  Veel geluk en plezier in Hengelo en dat al
  Jullie wensen mogen uitkomen.

  Groetjes uit Rijssen

  • Gerinda
   Reply Gerinda maart 23, 2018 at 7:51 pm

   Dank je Carla 🙂

  Leave a Reply